08-03-2018 - Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών 2018 - Νομικό Πρόσωπο Δήμου Δράμας

Νομικό Πρόσωπο
Δήμου Δράμας
Μετάβαση στο περιεχόμενο
Νέα - Ανακοινώσεις - Αποφάσεις > Νέα - Ανακοινώσεις > 2018
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Eκδηλώσεις τιμής  για την Παγκόσμια Ημέρα  των Γυναικών, διοργανώνει το Τμήμα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας.

Η μέρα αυτή έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του γυναικείου κινήματος.
Καθιερώθηκε  ως Διεθνής Μέρα της Γυναίκας για τα δικαιώματά της, αφού στις 8 Μάρτη του 1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, που δούλευαν κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες,  με μισθούς  μικρότερους από των ανδρών συναδέλφων τους, κατέβηκαν σε απεργία και μεγάλες διαδηλώσεις, διεκδικώντας μείωση των ωρών απασχόλησης ,  υγιεινές αίθουσες εργασίας και  μεροκάματα ίσα με των ανδρών συναδέλφων τους. Για πρώτη φορά μπήκαν  ζητήματα κατά της εκμετάλλευσης και κατά της ανισοτιμίας ανδρών - γυναικών».

Όταν θεσμοθετήθηκε η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν δικαίωμα ψήφου. Το δικαίωμα ψήφου το απέκτησαν πρώτες οι γυναίκες της Νέας Ζηλανδίας  το 1893.
Παρ' όλα αυτά, χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας για να αποκτήσουν το δικαίωμα αυτό οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία .Μόλις πέρυσι τους δόθηκαν δημόσια αξιώματα και ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους άντρες.

Σήμερα, μόνο το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών καταλαμβάνονται από γυναίκες και υπάρχουν μόνο 19 αρχηγοί κρατών γένους θηλυκού.
Να σημειωθεί πως ο αριθμός των γυναικών που είναι μέλη  υπουργικού συμβουλίου έχει τριπλασιαστεί μεταξύ του 1994 και του 2014, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το ανδρικό φύλο. Σύμφωνα με έρευνα , σε περίπου 118 χρόνια θα λυθεί εντελώς το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των γυναικών, ενώ σήμερα από τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, μόνο οι 55 είναι γυναίκες.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επισημαίνει πως το  γυναικείο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά οι άνδρες έχουν πάντα τα μεγαλύτερα προνόμια.

Οι γυναίκες  σήμερα έχουν   θέσει  στόχους την διείσδυση των γυναικών στην  παγκόσμια οικονομία και την καταπολέμηση την φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Θα ήταν παράλειψη να  μη γίνει αναφορά στο θέμα  της   γυναικείας  κακοποίησης ,που είναι ένα ακόμη φλέγον ζήτημα.
Εκτιμάται ότι 120 εκ. Γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύματα  σεξουαλικής κακοποίησης. Περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους και κυρίως στην εφηβεία ή την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Η σημαντική αυτή ημέρα θα γιορταστεί με τη σειρά σε όλες τις δομές του τμήματος μας .
Σκοπός μας είναι αναγνωρίσουμε για ακόμη μια φορά τη συμβολή  των γυναικών , και ειδικότερα των γυναικών της τρίτης ηλικίας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας.
Να μην ξεχνάμε ότι παίζουν ένα σπουδαίο ρόλο μέσω του εθελοντικού τους έργου. Μεταδίδουν τις εμπειρίες  και τις γνώσεις τους, βοηθούν τα παιδιά τους, φροντίζουν τα εγγόνια τους και όλα αυτά με μεγάλη αγάπη που κάνει το έργο τους ανεκτίμητο.

                       
                                Ευχόμαστε σε όλες τις γυναίκες χρόνια πολλά!

                                          Η προϊσταμένη  του Τμήματος
                                              Κοινωνική Λειτουργός
                                                   Ντινάκη Φωτεινή

Τηλέφωνο: 25210 24464
Fax: 25210 48134
Διοικητηρίου 11
1ος Όροφος
Δράμα - τ.κ. 66133
Νομικό Πρόσωπο Δήμου Δράμας
Επιστροφή στο περιεχόμενο